Elvira George wint Vrouw in de Media Award 2016

REGIO – Elvira George, kinderarts Noordwest Ziekenhuisgroep, ontvangt de Vrouw in de Media Award voor Noord-Holland. George heeft zich in 2016 volgens 27 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Op de tweede plaats eindigde glutenvrije bakker Marjan Poolman (16 procent) gevolgd door Ellie Lust, woordvoerder van de politie in Amsterdam (derde, 15 procent).

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.
Winnaar Elvira George wordt door de stemmers geroemd om haar bezielende deskundigheid, gecombineerd met een groot hart en grote betrokkenheid. Als kinderarts en bevlogen spreker is ze een rolmodel voor velen. De glutenvrije bakker Marjan Poolman wordt voor haar energieke en positieve manier van kennis delen beloond met een tweede plaats. Poolman deelt in verschillende media informatie over het glutenvrije dieet, een dieet dat voor een groep darmpatiënten van levensbelang is. De stemmers omarmen Ellie Lust (derde) als hét sympathieke en integere gezicht van de Amsterdamse politie Om haar persoonlijkheid en het feit dat ze respect afdwingt door haar houding en uitleg.

Veelgehoord argument is dat er minder vrouwen in de media zijn omdat ze nu eenmaal minder vaak hoge functies bekleden. Met deze uitleg gaat men voorbij aan het feit dat vooral experts zoals artsen, psychologen, advocaten, managers, hulpverleners, docenten, economen en woordvoerders in de media aan het woord komen. En het zijn juist vrouwen die deze beroepen hebben, maar dus niet in de media komen, licht Janneke van Heugten toe, medeorganisator en eigenaar van Mediaplatform Vaker in de Media. “Het is belangrijk dat meer vrouwen als expert en rolmodel in beeld komen. Alleen al omdat de aanwezigheid van rolmodellen in de media een grote invloed op het toekomstperspectief van jonge vrouwen heeft. Wat ons via de media bereikt, beïnvloedt hoe wij onszelf en anderen zien”, zegt Van Heugten.

Het is voor het eerst dat de awards ook per provincie worden uitgereikt. Volgens de organisatoren een belangrijke stap in de geschiedenis van de awards, omdat de zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen net zo belangrijk is in de lokale en regionale media. Per provincie was er een lijst met tien vrouwelijke rolmodellen samengesteld op voordracht van journalisten, actief in de regionale media. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de vrouwelijke deskundigen zich het beste heeft geprofileerd in de media.

De landelijke Vrouw in de Media Award wordt sinds 2008 uitgereikt. De winnaar voor 2016 is Dafne Schippers, atlete en wereldkampioen op de 200 meter sprint. De You Go Girl Award is een aanmoedigingsprijs. Deze is voor 2016 uitgereikt aan Anita de Wit van de stichting StopLoverboysNU.
In totaal brachten 18.629 mensen afgelopen weken een stem uit via www.vrouwindemedia.nl.