Herdenking neerstorten Amerikaanse B17 in Uitgeest

REGIO – Vrijdag 10 februari 2017 vindt een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk. De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen.

De herdenking wordt gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest. De organisatie is in handen van het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ’40-’45 (ARG). Plaats van handeling is het gedenkteken dat zestien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.

De openbare herdenking begint om 13.00 uur met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Op die plek worden de belangstellenden welkom geheten door het Comité 4 mei. De Aircraft Recovery Group zal de gebeurtenissen van 1944 toelichten.

Na de Last Post wordt om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Vervolgens wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen en volgt een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij.

Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht wordt de plechtigheid afgesloten. Na afloop is er een ontvangst op Fort Veldhuis.

foto: Fort Veldhuis