Velsertunnel maandag 16 januari weer open

REGIO – Na exact negen maanden sluiting gaat de Velsertunnel op maandagmorgen 16 januari 2017 weer open. Die ochtend kan het spitsverkeer om uiterlijk 05.00 uur weer door de tunnel. De negen maanden durende renovatie is daarmee volgens planning afgerond.

De Velsertunnel, is met bouwjaar 1957 de oudste snelwegtunnel van Nederland en van binnen compleet gemoderniseerd. Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint hebben de tunnel onder meer voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, nieuwe vluchtwegen en een eigentijdse digitale besturing. Ook is de doorrijhoogte van de tunnel met twaalf centimeter vergroot.

In het weekend voor de heropening van de tunnel, zaterdag 14 en zondag 15 januari, krijgt het verkeer nog te maken met hinder. Rijkswaterstaat haalt dan twee tijdelijke verbindingswegen aan de zuidkant van de tunnel (A22 en N208) weg, omdat deze de toegang tot de tunnel blokkeren. Dit weekend is de N208 richting Velsertunnel vanaf de toerit Velserbroek afgesloten. IJmuiden blijft bereikbaar via de gemeentelijke wegen. Verkeer vanuit Haarlem rijdt om via het Rottepolderplein.

Maandagmorgen 16 januari zijn alle tijdelijke wegen zoals keerlussen, de calamiteitenbogen en de tijdelijke extra rijstrook in de Wijkertunnel afgesloten. De maximumsnelheid op de A9 tussen knooppunten Velsen en Beverwijk blijft 90 kilometer per uur totdat er nieuwe belijning is aangebracht. Dat gebeurt naar verwachting dit voorjaar, als de A9 opnieuw wordt geasfalteerd.