Filatelie en geschiedenis bij de Verhalengroep Oud-Castricum

CASTRICUM – Bij het woord filatelie denken de meeste mensen vooral aan hun vader of buurman, die ‘postzegels verzamelden’. Zij weekten met stoom uit de fluitketel de postzegels af van brieven en kaarten en borg ze op in hun albums of insteekboeken.

Maar filatelie is veel meer en kent veel verschillende ‘takken van sport’. Sommige filatelisten weten alles over druktechnieken, tandingen en papiersoorten. Anderen zijn vooral geïnteresseerd in postroutes of in soorten van postbezorging: aangetekend, per expres (met spoed), veldpost, luchtpost of postcensuur.

Tenslotte zijn er nog de posthistorici. Die gebruiken brieven en andere postale documenten om de geschiedkundige ontwikkelingen in een bepaalde periode van een land of regio toe te lichten. Niet alleen de geschreven inhoud, maar ook de zegels, stempels en postale aantekeningen op de envelop vormen belangrijk documentatiemateriaal. Vooral in tijden van grote onrust en verandering, zoals oorlog en opstand.

Een voorbeeld is de roerige periode in het voormalig Nederlands Indië na de Tweede Wereldoorlog. De verhalengroep Oud-Castricum heeft posthistoricus Bert van Marrewijk uitgenodigd hierover te vertellen.

U kunt op dinsdagmorgen 24 januari van 10.00 tot 11.30 uur bij de Verhalengroep aanschuiven in gebouw De Duynkant van Werkgroep Oud-Castricum op de hoek Geversweg 1b, achter het station te Castricum. De bijdrage voor de onkosten zijn € 2,50.