Nationaal Bevrijdingsfeest 2017 begint in Noord-Holland

REGIO – De Nationale Viering Bevrijding vindt dit jaar in de provincie Noord-Holland plaats. In januari start een campagne met allerlei activiteiten in heel Noord-Holland die uitmondt in de nationale viering op 5 mei in Haarlem.

Op Bevrijdingsdag wordt ’s ochtends in het Provinciehuis van Noord-Holland de 5 mei-lezing gehouden. Aansluitend wordt op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout vóór het Provinciehuis het bevrijdingsvuur ontstoken, dat ’s nachts in Wageningen aan Johan Remkes, de commissaris van de Koning in Noord-Holland, is overgedragen.

Thema van de activiteiten, die de provincie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bevrijdingspop Haarlem en provinciehoofdstad Haarlem vanaf januari organiseren, is ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Het doorgeven en vertellen van verhalen uit het verleden en heden, staan hierbij centraal. Johan Remkes: “Om ons bewust te zijn van de vrijheid waarin wij nu leven, is het doorgeven van verhalen onmisbaar. Door naar elkaar te luisteren creëer je verbondenheid en begrip.”

Samen met de Noord-Hollandse gemeenten, archieven, lokale 4 en 5 mei comités en inwoners van Noord-Holland wil de provincie verhalen en activiteiten verzamelen, bundelen en toegankelijk maken voor een breder publiek via digitale media. Ook is het mogelijk om mee te doen aan ‘Compliment voor een oorlogsmonument’ en de dichtwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’.

De activiteiten, de verhalen en de evenementen, die de komende periode plaatsvinden, kan iedereen vinden via de website www.noord-holland.nl/VrijheidNH