Bonhoeffer werkt aan duurzaam nieuwbouwplan

CASTRICUM – Vijftig technasiumleerlingen van het Bonhoeffer College buigen zich deze maanden over het nieuwbouwplan ‘De Vereeniging’ in Limmen. Op het terrein waar voorheen de zuivelfabriek Ecomel was gevestigd, komen energieneutrale woningen voor starters. Duurzame woningen dus.

Ben Smits, technator en docent, heeft de opdracht met beide handen aangegrepen. “De leerlingen moeten zelf nadenken over de kwestie hoe er zoveel mogelijk rendement gehaald kan worden uit bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Ze moeten berekenen en oplossingen maken, allemaal zodanig dat de energiemeter straks op nul of zelfs in de min komt te staan.

Voorafgaand aan de lessen hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan het terrein en de fabriek waar de woningen komen te staan. Zo konden ze zich een beeld vormen van het oppervlak waarop de huizen komen te staan. Smits: “Omdat ze weten dat er daadwerkelijk iets met hun ideeën en bevindingen gedaan kan worden, is de motivatie om er iets goeds van te maken erg groot.”

De technasiumleerlingen werken in teams vijf lesuren per week onder leiding van een aantal docenten die ze om raad kunnen vragen. Aan het eind van het project (over ongeveer een maand) presenteren de leerlingen hun plannen aan de docenten en aan de projectleider van het woonproject. “Het beste plan wordt gekozen maar het kan ook zijn dat ze voor een combinatie van ideeën kiezen. Dat wordt echt spannend!”

bron en foto: www.bonhoeffer.nl