Castricummer veroordeeld voor belagen 22-jarige

CASTRICUM – De 46-jarige Bart H. uit Castricum is veroordeeld voor het belagen van een 22-jarige vrouw uit Castricum. De man heeft een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar gekregen en hij moet het slachtoffer 1000 euro smartengeld betalen. Verder krijgt hij een werkstraf van 150 uur en moet hij verplicht een behandeling ondergaan. Dat bericht het Noordhollands Dagblad afgelopen week.

De jonge Castricumse kreeg sinds januari vorig jaar anoniem een groot aantal beledigende en bedreigende brieven en sms- en whatsappberichten. Als ze contact had met een man kreeg die soortgelijke berichten. De relaties moesten beëindigd worden, anders zouden er nare dingen gebeuren.

Nadat ze een serieuze relatie kreeg, werd ze verder gestalkt. Haar auto zou in brand worden gestoken, mocht de relatie niet worden stop gezet. Ook de vriend werd benaderd, als ook de moeder van de aangeefster.

Na de aangifte werden telefoongegevens nagetrokken en kwam H. in beeld. Op zijn laptop werden foto’s en de teksten gevonden. H. was de ex-chef van de aangeefster. Eerder dat jaar zou ze nog vriendschappelijk met de dader zijn omgegaan. Ze betitelde het gedrag van H. dan ook als schijnheilig en achterbaks.

Als verklaring zei de man dat hij zich door toedoen van zijn collega gekleineerd had gevoeld. De man gaf bij de politie aan het stalken te willen stoppen, ‘maar het lukte niet’. De reclassering acht de kans op recedive klein. H. woonde de rechtszitting niet bij en is daarom bij verstek veroordeeld.

foto: Reinier Sierag