Kwetsbare ouderen risicogroep voor financieel misbruik

REGIO – Ouderen zijn kwetsbaar. Zeker als de ouderdom met gebreken komt en ze hulp van anderen nodig hebben, komt financieel misbruik vaker voor dan veel mensen denken. Om het probleem breed onder de aandacht te brengen start staatssecretaris Van Rijn deze week een landelijke campagne tegen financieel misbruik van ouderen.

Signalen van financieel misbruik zijn divers. Het kan gaan om geldgebrek, betaalachterstanden, onverklaarbare geldopnames of om de verdwijning van waardevolle spullen uit huis. Ook bij brieven van incassobureaus is waakzaamheid geboden.

Ouderen die nog in goede gezondheid zijn, doen er verstandig aan om vooruit te denken. Hoe zijn uw financiële zaken geregeld als het straks misschien wat minder gaat? Wie gaat de financiën beheren, wie doet de boodschappen en hoe worden die dan betaald? Denk daar nu al over na met een vertrouwenspersoon. Of leg u wensen bij de notaris vast. Daarnaast bieden banken kant-en-klare diensten aan om financieel misbruik te beteugelen.

Wanneer u vermoedt dat een oudere financieel wordt misbruikt of mishandeld, is het goed om erover te praten. Als je te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Wilt u praten, bel dan gratis met Veilig Thuis via 0800-2000. Deze telefoondienst dagelijks 24 uur te bereiken. Of bezoek de regionale website www.vtnhn.nl van Veilig Thuis Noord Holland Noord voor tips en advies.