Bezoekers debat: “Minder vliegtuigbewegingen boven Castricum”

CASTRICUM – “Niet meer, maar minder vliegtuigbewegingen boven Castricum”, dat was de mening van ongeveer 80 aanwezigen woensdagavond tijdens een debat van de PvdA over dat onderwerp.

Vooral het toenemend aantal nachtvluchten was voor het grote aantal inwoners reden om aanwezig te zijn bij het debat met PvdA-Kamerlid Henk Leenders en een aantal lokale en provinciale politici. Terwijl het plafond voor nachtvluchten op 29.000 vliegtuigbewegingen ligt, is op dit moment al sprake van 32.000 nachtvluchten.

Ook volgend jaar dreigt het aantal nachtvluchten opnieuw ruim boven de 30.000 uit te komen. Schiphol blijft groeien en voorziet in 2035 een totaal aantal van 600.000 vliegbewegingen, in 2015 waren dat er nog 450.000.

Hans van Schoor, inwonersvertegenwoordiger in de regionale Schipholcommissie stelde dat de nachtvluchten verboden moeten worden. ‘De meeste nachtvluchten vinden plaats in de laatste twee uur van de nacht. Door al die nachtvluchten twee uur te verplaatsen, is het probleem opgelost’, aldus Van Schoor tijdens het door Dave van Ooijen geleide debat.

Het debat, waaraan ook Aukelien Jellema (PvdA Noord-Holland), Rob Glass (GroenLinks Castricum) en Ron de Haan (De VrijeLijst) deelnamen, werd afgerond door de overhandiging van de ‘Verklaring van Castricum’ aan gedeputeerde Adnan Tekin. Tekin, nog maar pas gedeputeerde, zei dat hij het debat als een zeer geslaagde start van zijn inwerkperiode beschouwde. ‘Mij gaat het er om dat er een goede afweging wordt gemaakt tussen de belangen van de bewoners en die van de Nederlandse economie. Bewoners mogen daarbij niet de dupe worden van de economie’.

In de Verklaring spreken de aanwezige bewoners zich uit tegen de ongebreidelde groei van het aantal vliegbewegingen op Schiphol, het veel te hoge aantal nachtvluchten en de verplaatsing van vluchten naar Lelystad als dat zou leiden tot een toename van de overlast. Volgens de aanwezigen dient ook na 2020 het totaal aantal vliegbewegingen op Schiphol tot 500.000 te worden beperkt en dient het maximaal aantal nachtvluchten of te worden gehandhaafd of twee uur te worden verschoven. 

De hele Verklaring van Castricum is terug te vinden op de lokale PvdA-site.