Vogelgriep: ophokplicht in het hele land

REGIO – Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees en eieren. Er geldt bovendien een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit zijn voorzorgsmaatregelen omdat in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Risico voor mensen is zeer klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten, lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Meld dode watervogels en vermijd contact!

Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Het wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Laat de dode vogels dus liggen en meld uw vondst bij de dierenambulance Kennemerland via 0251 21 54 54.

Meer informatie over de ophokplicht op de website www.rijksoverheid.nl.