‘Levende’ lezing over de laatste bewoonster van kasteel Brederode

CASTRICUM – Kasteelvrouwe Yolande van Lalaing uit de 15de eeuw komt tot leven in een performance van Carla van den Bergh in Huis van Hilde. Carla kruipt als re-enactor letterlijk in de huid van deze bijzondere vrouw. Bezoekers krijgen zo de kans deze geschiedenis een beetje te herbeleven.

 

De lezing is de laatste in een reeks over de geschiedenis van de familie Van Brederode. Yolande van Lalaing (1422-1497) was de laatste adellijke kasteelvrouwe die op Kasteel Brederode heeft gewoond. Carla van den Bergh kruipt in de huid van Yolande en gunt bezoekers een kijkje in haar leven.

Yolandes levensloop is niet los te zien van die van haar echtgenoot Reinoud II van Brederode, de negende heer van Brederode en een van de belangrijkste Hoekse leiders in die tijd. Yolande was een sterke en ontwikkelde vrouw met een kleurrijk maar ook tragisch leven, mede veroorzaakt door politieke ontwikkelingen en de strijd om de voogdij over haar kinderen na het onverwachts overlijden van haar man in 1473.

De lezing is op woensdag 30 november van 20.15 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Inschrijven kan via: backoffice@huisvanhilde.nl
Meer informatie: www.huisvanhilde.nl