NCP recept van 21 november 2016. De 100e !!!!!

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod. Het laatste recept:

GEROOKTE FOREL MET POMPOEN EN BASILICUM 

Voor- of lunchgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

4 gerookte forelfilets, 1 flespompoen, 1 bosje basilicum, 1 potje haringkaviaar, 2 eetlepels creme fraiche, wat croutons of toast, 1 limoen, 1 dl witte wijnazijn, ½ dl gembersiroop, 50 gram suiker, peper en zout

Benodigdheden:
1 koksmes, een klein mesje en een snijplank, 1 rasp, 1 kommetje en een garde, 1 steelpan en een bolzeefje

Werkwijze:
Begin met de zoetzure marinade voor de pompoen, breng de witte wijnazijn met de suiker en de gembersiroop in een steelpannetje aan de kook. Rasp de schil van de limoen erin en knijp het sap eruit in het pannetje. Laat even meetrekken, maar pas op dat de vloeistof niet te veel verdampt. Schil de pompoen, snijd hem in flinterdunne plakjes en steek er met een vormpje mooie rondjes uit. Mocht je niet in het bezit van zulke vormpjes zijn kun je er ook bijvoobeeld met behulp van een dunschiller mooie linten van maken. Leg de dungesneden pompoen in de marinade en laat het een uurtje staan. Snijd de forel in mooie banen en leg hem op een crouton of plakje toast. Laat de pompoen uitlekken (bewaar de zoetzure marinade want die kun je gewoon nog een keer gebruiken, ook bijvoorbeeld voor cherrytomaatjes, bietjes, komkommer etc.) en leg er wat plakjes op of bij. Schep een beetje creme fraiche op de forel en leg er wat haringkaviaar bij voor een mooie ziltige toets. Garneer het gerecht met wat verse blaadjes basilicum en eet smakelijk!

Eet Smakelijk!

WIJNTIP:
Grüner Veltliner (Christoph Bauer, Oostenrijk)
Zeer zuivere, mineralige en sappige groene witte wijn, milde peperige kruidigheid