Meel van oergraan voor 100-jarige bakker

AKERSLOOT – Ambachtelijk bakker Van Baar in Akersloot bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de productie en verkoop van ouderwetse kruidige Akersloter Plakken, gemaakt met tarwebloem van het oergraan spelt.

Leverancier van dit meel is sinds mensenheugenis korenmolen De Oude Knegt. Een delegatie van de molen verraste bakker Peter van Baar zaterdag met een bezoek. Ze hadden hun bezorgkar voor de gelegenheid feestelijk opgetuigd en als cadeau kreeg de bakker twee balen spelt en een bos bloemen aangereikt.

Peter van Baar (de vierde generatie in het bedrijf) is blij met het meel van de molen, want er is een groeiende vraag naar gezond speltbrood. Door de toenemende belangstelling voor verse ambachtelijke producten kan het bedrijf de concurrentie met de supermarkten weer beter aan. In de jaren 40 telde het dorp met toen nauwelijks 2000 inwoners nog zes warme bakkers. Alleen Van Baar is daar nog van over.