Onderzoek naar spouwankers

CASTRICUM – De gemeente laat onderzoek doen naar enkele gevels in de wijk Molendijk. Aanleiding is een incident bij een storm enige tijd geleden. Daarbij kwam van een zijgevel een deel van het metselwerk naar beneden. De gemeente heeft geen aanwijzingen dat ook bij andere woningen dit risico bestaat, maar gaat dit toch laten onderzoeken in een steekproef van 7 woningen.

Het metselwerk van de gevel van een woning (buitenmuur) zit met zogeheten spouwankers vast aan de dragende binnenwand (binnenmuur). Bij de betreffende woning bleek dat de spouwankers niet stevig genoeg (meer) waren. Dat kan verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld dat er niet genoeg zijn aangebracht, dat ze niet goed genoeg waren verankerd in het metselwerk, of dat ze verroest waren.

De gemeente heeft bekeken of er soortgelijke woningen zijn. Theoretisch zou zich daar hetzelfde probleem kunnen voordoen. Eigenaren van zeven van die woningen is gevraagd mee te werken aan een onderzoek dat moet bepalen of de spouwankers nog goed functioneren. De gemeente betaalt het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Adviesbureau Hageman. Dat gebeurt naar verwachting nog dit jaar.
Buurtbewoners zijn ook geïnformeerd over het onderzoek en de aanleiding. Zij worden op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek.
Als blijkt dat de verankering van de spouwankers niet (meer) volstaat, kan – of soms moet – de eigenaar ervoor zorgen dat het wordt gerepareerd.

Foto: Muuranker. Bron: Wikimedia Commons