Extra mountainbike-controles in het duingebied

REGIO – Mountainbiken in de duinen is lekker en sportief, maar de kwetsbare natuur en de veiligheid van mederecreanten moeten hier niet de dupe van worden. De hele maand november informeert de PWN de mountainbikers daarom over de regels en wordt er extra gecontroleerd op de naleving en het bezit van een duinkaart. Dit gebeurt in samenwerking met andere Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties en de provincie.

Het gevaar voor de veiligheid schuilt vooral in grote groepen mountainbikers en de snelheid waarmee ze soms door het duin bewegen. “Wij zijn niet ‘tegen’ mountainbiken. We hebben als natuurbeheerder de opdracht om de natuur te beschermen en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de duinen op hun manier, of dat nou fietsen of wandelen is,” aldus Jan van Mourik, regiomanager bij PWN. “In het Noordhollands Duinreservaat is het toegestaan om tot 10.30 uur te mountainbiken. Dit geldt op een aantal onverharde paden en is aangegeven met bordjes. Daarnaast is het bedoeling dat bezoekers in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs.”

Met de provincie brede aanpak bevorderen Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties de naleving van de regels en maken zij mountainbikers ook bewuster van hun effect op de natuur zoals verstoring van wild. PWN werkt hierbij samen met Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Het Goois Natuurreservaat, het Amsterdamse Bos en de recreatieschappen. De provincie Noord-Holland ondersteunt de samenwerking.

Foto: Mountainbike`s in het bos