NCP recept van 7 november 2016

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

GEBAKKEN GEITENKAAS MET PAPRIKASALSA EN AVOCADO

Voor- of lunchgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:
geitenkaas voor vier personen, 150 gr. geroosterde en gehakte hazelnoten, 2 losgeklopte eiwitten, wat paneermeel en bloem, een scheutje olijfolie en oude balsamico, 1 bosje rucola, 1 gesnipperde sjalot, 1 Spaanse peper, 2 rijpe trostomaten, 2 rode puntpaprika’s, 1 teentje knoflook, 1 citroen, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel gladde mosterd, 1 eetlepel gembersiroop, een paar takjes platte peterselie, 1 eetlepel witte wijnazijn, peper en zout

Benodigdheden:
1 koekenpan, 1 ovenschaaltje, 1 voorverwarmde oven op 180 graden, 1 koksmes, een klein mesje en snijplank, twee kommetjes en een garde, 1 kookpan

Werkwijze:

Begin met de salsa, snipper de sjalot, verwarm dit kort in een pannetje met wat olijfolie en de kappertjes. Roer er de mosterd, gembersiroop en azijn door en breng op smaak met zout en peper. Ontvel vervolgens de tomaten, dit doe je door ze in te kerven onder het kroontje en vervolgens even een paar seconden onder te dompelen in kokend water, spoel ze af onder koud water. Het vel laat nu gemakkelijk los. Verwijder het zaad en snijd in mooie blokjes. Voeg toe aan de sjalotjes. Rooster nu de paprika’s, doe dit in een hete voorverwarmde oven. Wanneer de schil goed geblakerd is kun je de paprika pellen zodat het zoete vruchtvlees over blijft. Snijd de paprika in blokjes en voeg samen met wat gehakte peterselie toe aan de salsa.

Verdeel de geitenkaas in mooie gelijke stukken en bestuif lichtjes met bloem. Haal ze door het losgeklopte eiwit en rol ze door de paneermeel. Haal nogmaals door het eiwit en rol ze door de gehakte hazelnoten. Bak ze nu om en om goudbruin in wat olijfolie in de koekenpan. Laat de kaasjes nog even goed doorwarmen op een laag vuur maar pas op dat ze niet aanbranden!

Snijd de avocado in dunne plakken en breng op smaak met wat citroensap, olijfolie en peper en zout. Schep wat salsa in een bord en verdeel er de plakken avocado over, leg de geitenkaas erop en maak de rucola aan met wat balsamico, olijfolie, peper en zout naar smaak en verdeel over de warme gebakken geitenkaas.

Eet Smakelijk!

WIJNTIP:
Sauvignon Blanc (Alexis Lichine, Languedoc, Frankrijk)
Frisse neus van citrus en wit fruit. Aangenaam helder en sappig.