NCP recept van 2 mei 2016

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

FLENSJESTERRINE MET AARDBEIEN EN CITROENIJS

Dessert voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de vanillecreme: ½ liter volle melk, 150 gram suiker, 1 vanillestokje, 8 eidooiers, 50 gram bloem, 250 ml slagroom. Voor het flensjesbeslag: 1 liter volle melk, 100 gram bloem, 2 eieren, 1 klont roomboter om in te bakken, 1 doosje aardbeien, citroenijs voor vier personen

Welke materialen heb je nodig ?
Flensjespan, terrinevorm, fruitmesje, 2 x bekken/beslagkom, garde, bolzeef, soeplepel

Werkwijze:
Roer de eidooier, de suiker en de bloem glad in een bekken, breng een halve liter melk aan de kook voeg het eimengsel toe en breng rustig opnieuw aan de kook. Wrijf de crème mbv de bolle kant van een soeplepel door een bolzeef en laat afgedekt afkoelen. Sla de slagroom lobbig en vermeng met de afgekoelde basis van de crème.

Maak van de melk, de eieren en de bloem een flensjesbeslag en bak er mooie dunne flensjes van. Laat afkoelen. Snijd nu de flensjes in smalle repen ter grote van de terrinevorm. Doe de vanillecrème in een plastic spuitzak en bouw de terrine op door steeds een flensje met een dun laagje crème te bedekken en daar dan een volgende op te plaatsen ook weer met een beetje crème, herhaal dit tot de terrine goed vol is en doe dan de deksel erop. Laat opstijven in de koelkast en snijd in dunne pakken. Serveer er aardbeien en citroenijs bij.

WIJNTIP:
Navarra Moscatel (Spanje) Bodegas Corellanas

Gouden dessertwijn met intense smaak van sinaasappel, rozijn, oranjebloesem en honing.

Temperatuur: Bij voorkeur drinken tussen de zestien en achtien graden celsius.