GroenLinks en CDA: gemeente moet goede voorbeeld geven als het om verduurzaming gaat

CASTRICUM – GroenLinks en het CDA vinden dat de gemeente het goede voorbeeld moeten geven als het gaat om de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en de straatverlichting. Dat stellen de partijen in een motie, die komende donderdag wordt besproken tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota.

Volgens de twee partijen wordt het hoog tijd dat de gemeente stappen gaat zetten naar energieneutraliteit. De partijen dringen er op aan gezien de opwarming van de aarde en de ongewenste afhankelijkheid van dictatoriale inhumane regimes voor energie.

Voor alle gebouwen en voor de straatverlichting zal moeten worden onderzocht hoe hoog het energieverbruik nu is en wat er nodig is om dat te verbeteren. Dat laatste zal een meerjarenplan worden, legt GroenLinks-fractievoorzitter Hannie Lutke Schipholt uit: ‘Het gaat om om stevige investeringen. Maar dan heb je ook wat en het verdient zichzelf weer terug’.

CDA-raadslid Gerrit Branderhorst denkt dat de motie ook een belangrijk signaal afgeeft: ‘Als dit college nu ook eens zelf geld gaat stoppen in het verduurzamen van de eigen gebouwen geeft dat meteen een goed signaal naar de inwoners’.

De motie kan in ieder geval op steun rekenen van GroenLinks, het CDA, de SP en de VrijeLijst. Donderdag wordt de motie behandeld, Castricum105 doet daar rechtstreeks verslag van.

Foto: afgelopen zondagavond bleven de lampen van het gemeentehuis onbedoeld branden