Een zomer zonder zorgen

PWN – In de zomer wordt veel water gedronken, thuis en op vakantie. Is het kraanwater in het buitenland wel betrouwbaar? En hoe lang blijft het goed in een tent, zwembadje of bidon?

Niet overal is het kraanwater zo betrouwbaar als in Nederland. Een apart smaakje is tot daaraan toe, maar hoe weet je of het wel verantwoord is om het water te drinken? Vooral in landen rond de Middellandse Zee en in Afrika of Azië is het verstandig om kraanwater voor consumptie eerst te koken. Iets minder tijdrovend, maar wel duurder is het kopen van flessenwater. Koopt u flessenwater in de horeca? Controleer dan of de fles nog ongeopend is. Soms bevat deze alsnog kraanwater. IJsklontjes in uw drankje en vers gemaakte ice tea kunt u beter vermijden.

Bacteriën gedijen goed in een warme omgeving. Laat het water dus niet dagen op het nachtkastje staan, in de auto of tent liggen of een andere warme plek. Drinkwater wordt er sowieso niet lekkerder op als het lang staat. Ververs het water daarom elke dag.

Denk ook om het opblaasbadje in de achtertuin. Kan dat een paar dagen blijven staan bij zomerse temperaturen? Nee, warm water trekt bacteriën aan, zeker als er af en toe een ‘ongelukje’ in gebeurt. Hier geldt: Zwembadwater voor kleine kinderen niet langer dan 24 uur laten staan en voor oudere kinderen maximaal 48 uur (2 dagen). Denk aan de plantjes in de tuin, zij zijn er aan het einde van de dag er blij mee.

Ten slotte. Zit de vakantie erop en keert u huiswaarts? Vergeet dan bij thuiskomst niet eerst de kranen een minuut lang door te laten lopen. Door de kranen even door te spoelen, kunt u snel genieten van het schone en betrouwbare water dat u van PWN gewend bent.