Geslaagd! Hoe zit het met alcohol op het feest?

CASTRICUM – Aan alle ouders van geslaagde jongeren: van harte gefeliciteerd! En geeft u ook een feestje nu het diploma binnen is? Soms leveren die feesten behoorlijke discussies op tussen ouders en de geslaagde: schenken we alcohol of niet?

Al lijkt het soms niet zo, jongeren willen ook regels, waarderen dat (soms pas achteraf) en hebben daar behoefte aan. Geef aan wat de regels zijn bij het examenfeest thuis als het om alcohol gaat. Wat mag wel en wat mag niet? Dat geldt natuurlijk ook als uw kind naar een feestje buiten de deur gaat. Geef duidelijke regels en grenzen mee en neem bijvoorbeeld contact op met de ouder van de jongere waar het feest plaatsvindt en geef aan wat de regels voor uw kind zijn.

Verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar is sinds 2014 verboden. Of deze jongeren thuis bij u alcohol drinken, dat bepaalt u. Uiteraard raden gezondheidsorganisaties dat af, omdat bij jongeren van deze leeftijd de hersenen nog groeien, zijn ze extra kwetsbaar. Het advies is om geen uitzondering te maken en consequent te zijn; dus ook geen alcohol op een examenfeest. Ook als uw kind vertelt dat andere kinderen wel van hun ouders mogen drinken, houdt dan vast aan uw eigen regels! Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders beginnen later met drinken en drinken minder.

Wilt u graag iets feestelijks schenken? Denk dan aan een alcoholvrij drankje, bekijk hiervoor de recepten op www.happydrinks.nl

Meer informatie: www.incontrolofalcohol.nl