NCP recept van 18 mei 2015

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

DE GEZONDE BARBEQUE

Met geroosterde zalm, lamsrack, kip met citroen en knoflook, dips en tips

Barbeque

De bbq is samengesteld uit drie recepten. Geroosterd lamsrack met gegrilde groenten en gepofte aardappel, gegrilde kip met citroen en knoflook met guacamole en geroosterde zalm met pesto. De barbeque kan eventueel aangevuld worden met brood en groene salade.

Recept 1: Bbq lamsrack

Ingrediënten voor 4 personen:

Lamsrack en pofaardappelen (niet te kruimig) voor vier personen, 2 courgettes, 2 zoete puntpaprika’s, 2 kleine witte uien, 150 Griekse yoghurt, rozemarijn, tijm, een paar takjes munt, basilicum en koriander, 3 tenen knoflook, olijfolie, peper en zout, aluminiumfolie, 1 citroen,olijfolie, peper en zout

Werkwijze:

Hak de munt, basilicum, koriander, en knoflook fijn (kan ook in de keukenmachine) en maak hier met een flinke scheut olijfolie een kruidenolie van. Breng op smaak met peper en zout. Marineer de racks hiermee en laat even intrekken. Snijd de groenten in plakken en marineer op dezelfde manier. Zorg dat je voldoende olie over houdt en roer dit door de Griekse yoghurt, voeg eventueel extra kruiden en peper en zout toe.

Was de aardappels en doe zerauw in de magnetron om ze even een paar minuutjes voor te garen (zo gaat het poffen iets sneller) en pak ze dan in het aluminiumfolie in. Verwarm de bbq op de gebruikelijke manier voor, zodra de kooltjes beginnen te smeulen kunnen de pofaardappels er tussen geplaatst worden.

Rooster dan de lamsracks om en om bruin en pak ze vervolgens in aluminiumfolie in. Laat op het rooster de racks in ongeveer 10 á 15 min rosé garen. Rooster ondertussen de groenten op de bbq. Verdeel de groenten mooi over het bord, snijdt het vlees tussen de ribbetjes door af en serveer er de aardappels bij met een flinke schep van de yoghurtdip erover.

Recept 2: Zalmpakketjes met pesto

Ingrediënten voor 4 personen:

Zalmfilet voor 4 personen, 50 gr. geraspte Parmezaanse kaas, 50 gr. verse basilicum, 1 teen knoflook, 75 gr. geroosterde pijnboompitten, 1 bakje cherry tomaatjes, grof zeezout, zwarte peper uit de molen en olijfolie.

Werkwijze:

Begin met de pesto, pureer de basilicum, knoflook, geroosterde pijnboompitten en geraspte kaas in de keukenmachine, voeg er steeds een beetje olijfolie aan toe tot er een smeuige saus ontstaat zo dik als pesto. Breng op smaak met peper en zout. Ben je niet in het bezit van een keukenmachine dan kun je pesto ook heel goed in een vijzel maken.

Neem vier stukken aluminiumfolie, sprenkel er een paar druppels olijfolie over en leg de zalm hierop met de huidkant naar beneden. Maal er wat grof zeezout en peper uit de molen over en schep er een flinke lepel pesto bij. Stop 3 cherrytomaatjes per persoon in het pakketje en vouw het goed dicht, laat op de bbq ongeveer 15 minuten garen.

Recept 3: Geroosterde kipfilet met citroen en knoflook

Ingrediënten voor 4 personen:

4 halve kipfilets, een scheutje olijfolie, 1citroen,2 teentjes knoflook, een paar takjes krulpeterselie, 2 avocado’s, zout en peper

Werkwijze:

Maak een marinade van wat olijfolie, gehakte knoflook, geraspte citroenschil en wat sap van citroen. Roer er een eetlepel yoghurt door. Snijd  de kip een beetje in zodat de marinade er goed in kan trekken. Laat ongeveer een uurtje marineren. Gril de kip om en om gaar op de barbeque. Snijd de avocado in plakken en breng op smaak met wat citroensap, olijfolie, peper en zout en serveer deze bij de kip. Bestrooi het gerecht als laatste met wat gehakte peterselie.

Wijntip:

Portugieser (Weingut Metzger) Duitsland

Deze (Blauer) Portugieser is een elegante droge rode wijn met veel rood fruit in de neus en in de smaak. Deze wijn geeft een fijn fluwelen mondgevoel.

Temperatuur: Bij voorkeur drinken rond de 18 graden celsius