Bakkum heeft primeur: kinderhuis wordt Transitium

BAKKUM – Het voormalige kindertehuis Antonius wordt een Transitium. Dat is een centrum voor afscheid, rouw en begroeting. Daarmee wordt dat het eerste Transitium in Nederland.

Een belangrijke rol zal daarbij zijn weggelegd voor de transitie van leven naar dood. Het Transitium verwacht daarom ook een hospice te zullen huisvesten. Ook voor een Respijthuis is plaats ingeruimd. De opening van een ‘Bloeiplaats Transitium’ markeert de eerste fase van de ontwikkeling van de plannen. Deze Bloeiplaats wordt gevestigd in een nu lege vleugel van het Antonius complex.

Volgens de initiatiefnemer, Thomas van Kleef, is ‘het juiste gereedschap cruciaal’. ‘Het Transitium reikt de handvatten aan weer zicht te krijgen in schijnbaar uitzichtloze situaties. Het wil de gasten de ervaring meegeven dat ze zelf de macht hebben om de blinddoek die het leven ze heeft omgedaan, af te leggen’, vervolgt hij. Van Kleef is ook directeur van het Monastiek Centrum Zeeveld.

Binnenkort krijgt de organisatie, met de naam Jan XVII, de sleutel van een deel van het Antonius-gebouw.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.jan17.nl/transitium.

Foto: Geheugen van Nederland