Regen? Voor sommige tuinen extra goed

CASTRICUM – Velen denken bij een tuin aan mooi weer, maar sommige tuineigenaren bereiden zich voor op de goede kanten van regen. Zij deden mee aan de ontwerpwedstrijd ‘Maak van uw tuin de mooiste regenwatertuin’ en wonnen naast een financiële bijdrage ook een gastles tuin ontwerpen.

In het ontwerpatelier op dinsdag 21 april werkten ze hun ontwerp voor de regentuin verder uit. Wethouder Leo van Schoonhoven was aanwezig bij het eerste van de twee ontwerpateliers om de winnaars te feliciteren met hun prijs én met hun tuinidee.

Landschap Noord-Holland en de gemeenten Castricum en Heiloo benaderden voor de ontwerpwedstrijd huiseigenaren bij  wie de tuin geschikt is voor regenwateropvang. Dat geldt met name voor tuinen gelegen op de hoger gelegen strandwal. Uiteindelijk leverde dit vijf bewoners op die mee mochten doen aan het ontwerpatelier. Ze krijgen bovendien een geldbedrag om hun ontwerp uit te voeren.

Door de klimaatsverandering regent het steeds heftiger. De riolen kunnen deze buien niet altijd meer aan en stromen over. De riolen kunnen worden ontlast door schoon regenwater van de daken naar de tuin te leiden. Daar kan het langzaam in de bodem zakken of als aanvoer dienen voor een vijver of regenton. Dat verkleint de kans op wateroverlast en daar heeft iedereen voordeel van. Water in de tuin is ook mooi en stimuleert het planten- en dierenleven.

Wie ook meer regenwater in de tuin wil laten, kan zaterdag 25 april, tussen 12.00 en 16.00 uur, inspiratie en informatie op doen bij tuincentrum Nuyens. Daar staat een informatiestand met medewerkers van Landschap Noord-Holland om vragen te beantwoorden en materialen te tonen. Er zijn folders en inspiratiedocumenten om mee te nemen. Nuyens tuincentrum is aan de Uitgeesterweg 1b in Limmen.