NCP recept van 20 april 2015

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

FONDANT AU CHOCOLAT MET SINAASAPPELSORBETIJS, VANILLEMASCARPONE EN GRAPEFRUIT

Dessert

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gr roomboter, 175 gr pure chocolade, 3 eieren, 90 gr bloem, 200 kristalsuiker, een snuf zout, 1 sinaasappel, 1 vanillepeul, een paar schepjes poedersuiker, 2 rode grapefruits of bloedsinaasappels, sinaasappel of citroen sorbetijs

Benodigdheden:

Keukenmachine of handmixer, 2 beslagkommen, 1 spatel, 1 rasp,1 weegschaal, muffin of cupcakevorm, 1 op 180 graden voorverwarmde oven, 1 zeefje, 1 keukenkwastje, 2 steelpannen om de boter en chocolade au bain-marie te smelten

Werkwijze:

Begin met de vanillemascarpone, doe de mascarpone in een beslagkom en rasp er de schil van een sinaasappel over, roer er een paar eetlepels poedersuiker door naar smaak en voeg er een vanillestokje aan toe. Dit doe je als volgt; snijd de peul in de lengte open met een klein mesje en schraap vervolgens het merg eruit met de botte kant van het mes. Roer het merg door de mascarpone. Je kunt het stokje in de suikerpot bewaren, zo blijft hij droog en geeft hij smaak af en kun je hem lang bewaren en kun je je eigen vanillesuiker maken!

Sla de eieren met de suiker en een snuf zout in de keukenmachine zo luchtig mogelijk op. Verwarm intussen de chocolade en de boter  “au bain-marie”, dat wil zeggen in een warm water bad. Je kunt dan een laagje water in een pannetje doen en in een ander pannetje of kommetje (dat in de pan met het laagje water past) doe je de chocolade. Plaats het op een laag vuur, door het waterbad wordt het mengsel gelijkmatig verwarmd en kan het niet aanbranden. Giet de gesmolten boter/chocolade bij de luchtige eieren en meng goed door. Zeef nu de bloem boven de beslagkom en meng op lage snelheid goed door tot een egaal beslag ontstaat. Bestrijk de vormpjes met behulp van een kwastje met een dun laagje zachte boter. En verdeel het beslag over de vormpjes. Bak gedurende een minuut of 7 op 180 graden. Maar let op dat de binnenkant zacht blijft!

Snijd nu de grapefruits of bloedsinaasappels in mooi partjes. Verdeel de vanillemascarpone over de borden, schik het fruit erover, zet het chocoladecakeje erop en doe er een bolletje ijs bij, eet smakelijk!

Wijntip:

Chardonnay Beerenauslese (Die winzerei) Oostenrijk

Een rijke unieke dessertwijn van hoge kwaliteit, combineert zoetheid met opgewekte frisse tonen                                                                          

Temperatuur: Bij voorkeur drinken rond de 10 graden celsius