Politie waarschuwt voor cybercriminaliteit

CASTRICUM – Wijkagent Wesley Wessendorp waarschuwt voor cybercriminaliteit. Volgens de agent trappen er nog steeds mensen in een truc waarmee de rekening wordt geplunderd.

Criminelen doen zich voor als medewerker van Microsoft en bellen nietsvermoedende burgers op met de mededeling dat er iets is met de computer. De computer zou een storing hebben of een virus bevatten. De zogenaamde medewerker van Microsoft zegt iets aan het probleem te kunnen doen en stuurt een e-mail met een link of vragen mensen om het (legale) computerprogramma Teamviewer te installeren. 

De crimineel kan dan, als de codes worden doorgegeven, toegang krijgen tot de computer. De crimineel kijkt mee als er iets betaald moet worden, als de betaling bijna is afgerond gaat het beeld op zwart. Als het beeld weer aangaat, blijkt de rekening geplunderd. 

De criminelen die hier achter zitten zijn vooral afkomstig uit Oost-Europa. Microsoft heeft geen callcenters in Oost-Europese landen, maar belangrijker nog: Microsoft zal nooit met klanten bellen als er virussen zijn. Microsoft kan dat namelijk niet weten. Klanten moeten virussen altijd zelf oplossen.

De criminelen kunnen zich in sommige gevallen ook voordoen als medewerkers van telecomproviders of als medewerkers van banken en energiebedrijven. Medewerkers van dit soort bedrijven zullen u nooit bellen met de vraag om inloggegevens achter te laten. De politie roept mensen dan ook op om hier nooit op in te gaan. ‘Nooit en te nimmer meewerken’, aldus wijkagent Wessendorp.