GGD Hollands Noorden stopt met Terumo-naalden

REGIO – GGD Hollands Noorden is per direct gestopt met het gebruiken van injectienaalden van het merk Terumo. Dat laat de gezondheidsorganisatie weten.

Maandag bleek tijdens een uitzending van Dossier EénVandaag dat de naalden risico’s met zich mee kunnen dragen. Loslatende deeltjes van de lijm waarmee de naalden vastzitten zouden in het bloed van patiënten terecht kunnen komen. De naalden worden veel gebruikt, onder meer in de verpakking van het BMR- en het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. 

Uit voorzorg adviseert het RIVM om de naalden niet meer te gebruiken. Dat advies is door de GGD Hollands Noorden, werkzaam in een gebied waar ook de gemeente Castricum onder valt, direct opgevolgd. De GGD maakt nu gebruik van naalden van een andere afdeling. Die naalden zijn van een ander merk. In de tussentijd wordt er onderzoek gedaan naar de precieze gezondheidsrisico’s.