VVD grootste in Castricum, D66 grote winnaar

CASTRICUM – De VVD is gisteren de grootste partij geworden in Castricum, ondanks een flink verlies. Ook de PvdA verloor fors. D66 was de grote winnaar, evenals de SP. 

De VVD ging van 25,8% naar 21,7%, een verlies van 4,1 procentpunt, ondanks dat bleven de liberalen de grootste in Castricum. D66 haalde bij de laatste verkiezingen in 2011 nog 10,3% van de stemmen, dat wordt nu 14,1%, een winst van 3,8 procentpunt. D66 wordt daarmee de tweede partij in Castricum.

Forse klappen vielen er bij de PvdA. De partij was vier jaar geleden nog de tweede partij met 16,7% van de stemmen. Daar blijft nu exact 10 procent van over. Ook is de PvdA niet meer de grootste op links, de SP gaat er met die eer vandoor. De SP kwam uit op 11,3%, een winst van 2,4 procentpunt.

Ook de PVV verliest terrein in Castricum. Bij de laatste provinciale verkiezingen won de partij nog 10,2% van de stemmen, inmiddels is dat gedaald tot 8,1%, een verlies van 2,1 procentpunt.

Opvallend is het lichte verlies voor het CDA. Terwijl de partij juist opkrabbelt, zowel landelijk als provinciaal, moet het CDA hier toch een licht verlies incasseren. De partij gaat van 13,6% naar 13,3%, een verlies van 0,3 procentpunt.

GroenLinks moet ook verlies incasseren, de partij gaat van 8,2% naar 6,9%, een verlies van 1,3 procentpunt. De Partij voor de Dieren, daarentegen, doet het juist goed en komt uit op 4,1%. Dat is een winst van 1,9 procentpunt.

Van de kleinere partijen, die het overigens allemaal goed doen, valt vooral Hart voor Holland op. De partij, met de Castricumse running mate Ron de Haan komt uit het niets op 2,6 procent van de stemmen uit.

Provinciaal gezien is ongeveer hetzelfde beeld zichtbaar. In de Provinciale Staten van Noord-Holland blijft de VVD de grootste partij, gevolgd door D66. Ook in de provincie verliest de PvdA, de partij wordt bijna gehalveerd.

De opkomst viel dit keer tegen. De opkomst was in Castricum 56,1%, vier jaar geleden trok nog 67,2% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Het Castricumse opkomstpercentage is overigens nog wel hoger dan het Noord-Hollandse gemiddelde, in de provincie nam 46,2% van de potentiële kiezers de moeite om te gaan stemmen.

Beeld: NOS/ANP