Heiloo gaat terug naar het Germaanse tijdperk [VIDEO]

HEILOO – In Heiloo worden in juni de Hunebedspelen georganiseerd. In de Omloop leveren twintig stammen een Germaanse strijd met verschillende wedstrijdonderdelen.

In de eeuwen rond de start van de jaartelling was de macht van het Romeinse rijk In Europa immens. De invloed van het rijk in Noord-Europa was zeer beperkt door de talloze Germaanse stammen die hier woonden. Deze stammen bonden vaak de strijd aan met de Romeinen, maar ook met elkaar. Deze zomer gaat de strijd om de sterkste stam verder bij de Hunebedspelen in Heiloo.

Verschillende ‘stammen’ doen mee aan de Germaanse strijd, waaronder Juten, Saksen, Kelten en Franken. De strijd is op midzomerdag, op 21 juni. Een stam bestaat uit 1 druïde en 7 strijders. De wedstrijdonderdelen zijn: pijl en boogschieten, speerwerpen en het verplaatsen van een kei door deze te rollen over boomstammetjes.

De aanloop voor het midzomerfeest was het aankomen van Willibrord in Egmond aan Zee. Willibrord maakte kerstende in de zevende en achtste eeuw grote delen van het huidige Nederland. In Heiloo sloeg de vroege aartsbisschop van Utrecht een put bij het Witte Kerkje. Op 28 februari kwam Willibrord aan land om de Germanen te ontmoeten. Partneromroep BE@TTV was erbij.