Paddentrek komt binnenkort weer op gang

REGIO – Als het winterse weer verdwijnt komen de amfibieën uit hun winterslaap en trekken met z’n allen naar hun voortplantingsgebied. Afgelopen najaar hebben ze zich ingegraven in de grond om de winter te overleven. Amfibieën zijn koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar hoger wordt dan 6 °C kunnen ze zich weer bewegen en trekken ze naar het water. Om bij dit water te komen moeten ze helaas vaak een weg oversteken en de kans is groot dat ze dat niet overleven.

Gelukkig zijn er mensen die zich willen inzetten voor deze dieren. Ze hebben met hun acties populaties padden en kikkers gered van uitsterven. Zij doen dit langs wegen waar nog geen paddentunnels onder de weg liggen. Ze sluiten de weg af met een slagboom of brengen gaas aan langs de weg en graven emmers in. De trekkende amfibieën vallen in de emmers die elke ochtend door vrijwilligers geleegd worden.

Ook worden er wegen die bekend staan als trekroute en waar geen gaas kan worden gezet, ’s avonds met lampen afgezocht. De padden en kikkers worden van de weg gehaald en aan de overkant van de weg gezet. In een aantal gemeenten worden ook de straatkolken aangepast om de padden en salamanders tijdens de paddentrek niet in deze putten te laten vallen.

Wilt u zich ook voor ongeveer zes weken inzetten voor de padden en helpen bij hun trek? Neem dan contact op met de plaatselijke paddenwerkgroep.
Op www.padden.nu vindt u de contactpersonen van paddenwerkgroepen in Noord-Holland.