Michel Butter geeft signaal af met zilver

SCHOORL – Afgelopen weekend vond het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer op de weg plaats. De Groet uit Schoorl was voor de zesde maal het decor van deze titelstrijd. Alle toplopers waren aanwezig en het beloofde een spannende strijd te worden. Michel Butter kwam in deze bloedstollende editie goed uit de verf en sleepte de zilverenmedaille in de wacht.

Bij de mannen waren er vele kanshebbers voor het nationale podium: Abdi Nageeye, Khalid Choukoud, Tom Wiggers, Roy Hoornweg, Michel Butter en enkele anderen. Samen met enkele sterke buitenlanders werd het een spannende strijd. Vorige week kreeg Butter nog een opsteker door de Mastboscross op zijn naam te schrijven. Zodoende hoopte hij om voor de medailles mee te kunnen doen. De AVC-atleet liep alert en attent en moest uiteindelijk zes seconden toegeven op de winnaar Abdi Nageeye (28.50) en finishte in 28.56. Hiermee geeft hij het signaal af weer terug te zijn. “Deze medaille laat zien dat de trainingen goed aanslaan. Het is zilver, maar voelt als goud”, zei Butter na afloop.

Bij de vrouwen sleepte het opkomend talent, Jip Vastenburg, wederom de titel naar zich toe. Jill Holterman probeerde aanvankelijk mee te gaan met het geweld dat Vastenburg tentoonstelde. Maar de Castricumse moest echter vlak na de 4 kilometer dit geweld aan zich voorbij laten gaan. Dit zorgde ervoor dat ze het zwaarste stuk, wind tegen over het schelpenpad, van 4.5 tot 7.5 kilometer, volledig alleen liep. Holterman finishte uit eindelijk als tiende in 34.48.