Subsidie spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg verlopen

CASTRICUM – De gemeente Castricum kan geen aanspraak meer maken op een subsidie van het Rijk om de spoorwegovergang in de Beverwijkerstraatweg aan te pakken.

Dat blijkt uit een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de gemeente. Die brief is doorgestuurd aan de gemeenteraad. Uiterlijk moeten er in 2028 fors meer treinen over het traject Alkmaar-Amsterdam gaan rijden, waardoor de spoorwegovergang vaker dicht is. Dit kan leiden tot verkeersproblemen. De gemeenteraad heeft in 2013 besloten geen verder onderzoek te willen doen naar tunnelvarianten, nu is dus ook de subsidie vanuit het Rijk verlopen voor een tunnel. Wel is er nog een ander potje waar de gemeente aanspraak op kan maken, maar dan moeten de plannen eerst concreet worden.

Een onderzoek naar opwaardering van de perrontunnel bij het station, zodat ook fietsers van de tunnel gebruik kunnen maken, loopt waarschijnlijk op niets uit. Bij spoorbeheerder ProRail is geen steun voor het CKenG-initiatief. Mocht de gemeenteraad toch iets aan het station willen doen, zal de gemeente de kosten zelf moeten dragen.

De eerste resultaten van een schets tot verbetering van de verbinding tussen station en dorp lijken veelbelovend. Resultaten daarvan zullen binnenkort naar de gemeenteraad worden gestuurd.