College adviseert negatief over gratis wifi in Castricum

CASTRICUM – Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad om niet door te gaan met gratis wifi in Castricum. In een eerdere motie drong de gemeenteraad daar wel op aan.

Het college heeft gekeken naar de mogelijkheden en naar de wenselijkheid. Daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar de gemeente Alkmaar, waar op een aantal plekken in de binnenstad wifi-spots zijn ingericht. Wi-Fi is in toenemende mate een randvoorwaarde voor verblijf van dagjestoeristen. Voor buitenlandse toeristen is wifi vaak de enige manier om te verbinden met het internet, omdat een mobiel data-abonnement in het buitenland vaak duur is. In Castricum zijn er verhoudingsgewijs meer binnenlandse toeristen, dus dat argument speelt volgens het college niet mee. Een voordeel van gratis wifi is de ‘schat aan informatie’, zo kan de gemeente te weten komen welke route mensen afleggen en op basis daarvan een looproute aanbieden door het dorp.

Vanuit de ondernemers is er overigens geen animo om mee te werken aan het uitrollen van een wifi-netwerk in de gemeente. Alleen de strandondernemers hebben aangegeven graag mee te willen werken, omdat het internetsignaal op het strand te zwak is. Er zou dan een nieuwe kabel moeten worden aangelegd naar het strand.

Ook is het, zelfs met een subsidie van de provincie, erg duur om een wifi-netwerk op te zetten. Mocht de gemeenteraad de openbare wifi toch doorzetten, dan kost dat de gemeente 90.000 euro.