Noord-Hollandse kust heeft storm goed doorstaan

CASTRICUM – De noordwesterstorm die dit weekend over het westen van ons land raasde, heeft tot geen bijzondere schade aan de Noord-Hollandse kust geleid. In Castricum is er wel een strandopgang beschadigd. De storm heeft hier en daar voor afslag van strand en duinen gezorgd.

Langs de gehele Noord-Hollandse kust heeft een duinafslag van gemiddeld 2 meter plaatsgevonden, vanaf de voet van de duin landinwaarts gemeten. Dat gebeurde ook in Castricum en Wijk aan Zee. Dat is minder dan de natuurlijke aangroei van de duinen na de storm van 22 oktober. Netto is er dus geen duinverlies. Wind en zee zullen de afslag de komende tijd vanzelf oplossen.

Op sommige plekken zijn de rietschermen die het zand vasthouden, verdwenen. Deze worden teruggeplaatst. Het Hoogheemraadschap en de aannemer bekijken ter plaatse hoe dit op te lossen. De meeste maatregelen die het hoogheemraadschap nam uit voorzorg, zijn weer afgebouwd. Langs dit deel van de kust gaat volop helmgras geplant worden.