NCP recept van 12 januari 2015

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

GEBAKKEN SNOEKBAARSFILET MET PALINGRISOTTO

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:                                                                                 

Snoekbaarsfilet voor 4 personen, 4 middelgrote gerookte palingfilets (in blokjes), 1 pak risottorijst, 150 gr. geraspte Parmezaanse kaas, een scheutje witte wijn, olijfolie, 2 gehakte sjalotjes en een teen gehakte knoflook, een paar takjes krulpeterselie, 1 potje garnalenfond of visbouillon, 2 eetlepels crème fraîche, een scheutje olijfolie, wat roomboter om in te bakken, 1 citroen, peper en zout.

Benodigdheden:                                                                                                             

Koekenpan, steelpan, houten lepel voor de risotto, een snijplank en een koksmes.

Werkwijze:                                                                                                                              

Voor de risotto neem je een steelpan, fruit de sjalot en de knoflook aan in de olijfolie en blus af met een scheutje witte wijn. Laat de wijn een beetje wegdampen en voeg nu de risotto toe, bak de rijst even mee zonder het te laten kleuren, rasp ondertussen de schil van de citroen over de risotto. Voeg nu al roerende de garnalenfond toe en kook zachtjes door.

Bestuif ondertussen de snoekbaarsfilets lichtjes met bloem en zout en peper. Laat de boter uitbruisen in de koekenpan en bak de vis op een middelhoog vuur op de huidkant. Wanneer de huidkant mooi goudbruin en knapperig is draai je de vis nog even om, niet te lang want als hij te gaar wordt kan hij wat droog worden.

Voeg als laatste de geraspte kaas, de palingblokjes en de gehakte peterselie aan de risotto toe en roer er de crème fraîche door. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Lekker bij dit gerecht: Bijvoorbeeld een salade van gepofte bietjes en balsamico!

Wijntip:

Nachslag (riesling en scheurebe) Christian Stahl, Duitsland

Zo verleidelijk en verfrissend dat je al weer snel aan een refill (= nachslag) toe bent.

Temperatuur: Bij voorkeur drinken tussen de tien en twaalf graden celsius.