Castricum twee buurgemeenten armer

CASTRICUM – Met ingang van het nieuwe jaar is de gemeente Castricum twee buurgemeenten verloren.

Dat komt door de samenvoeging van de gemeenten Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp. Door de fusie van de drie gemeenten, is de grens met de gemeente Alkmaar fors langer¬†geworden. Waar de grens met de gemeente Alkmaar voorheen ruim 300 meter lang was, bij bedrijventerrein Boekelermeer, is de grens nu zo’n 8,5 kilometer lang. Het nieuwe grondgebied van Alkmaar grenst via het Alkmaardermeer aan Akersloot en De Woude.

Door de fusie van stad Alkmaar en de twee uitgestrekte plattelandsgemeenten Schermer en Graft-De Rijp is de gemeente Alkmaar fors groter geworden: van 26 vierkante kilometer naar 110 vierkante kilometer. Sinds vannacht zijn er ruim 10.000 Alkmaarders bij, waardoor de gemeente nu meer dan honderdduizend inwoners telt.

Foto: overzichtskaart nieuwe gemeente Alkmaar (afbeelding: Wikipedia)