Protestantse gemeente wil activiteiten concentreren en kiest voor Dorpskerk

CASTRICUM – De protestantse gemeente wil de kerkelijke activiteiten concentreren op één plek. Gekozen is voor de Dorpskerk.

Dat blijkt uit openbare documenten van de protestantse gemeente en uit berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

Nu heeft de protestantse gemeente twee kerken ter beschikking, de Dorpskerk en de Maranathakerk aan de Prins Hendrikstraat. De beslissing moest worden genomen door de krimp van de protestantse gemeente, ook is een meerderheid van de gemeenteleden ouder dan zestig jaar. Ook is het lastig om de twee kerkgebouwen financieel te laten draaien. De verkoop van de Maranathakerk moet om en nabij €450.000 euro opleveren.

Qua mogelijkheden is de Maranathakerk, gebouwd in 1955, functioneler. De kerk is in de laatste dertig jaar meermaals verbouwd en is inmiddels een multifunctioneel kerkgebouw. Er is ook gekeken of de Maranathakerk de hoofdbasis kon worden voor de gemeente, maar daar is niet voor gekozen. De Dorpskerk kent meer sfeer, ook het kerkhof ligt bij de 800 jaar oude kerk. Wel moet er verbouwd worden.

Het gebouw De Schakel, waar vergaderingen en koorrepetities gehouden worden, kan in het gekozen scenario ook worden afgestoten. In de nieuwbouw worden de functies van De Schakel geïntegreerd in het oude kerkgebouw.

Hoewel het nog wel even zal duren voordat de Maranathakerk en De Schakel zijn verkocht, is het de derde kerk in korte tijd waarvan afstand wordt gedaan. Op landgoed Duin en Bosch wordt het Witte Kerkje verkocht en de katholieke kerk heeft de verkoop van de Maria-ten-Hemelopneming in Bakkum onlangs voltooid.