Verrassende schenking kunstkabinet Louis XIV

ALKMAAR – Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzonder cadeau onthuld. Het gaat om een indrukwekkend kunstkabinet uit ca. 1680 vervaardigd door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV. Het kostbare meubel is onverwacht geschonken door een verzamelaarsechtpaar, dat in Stedelijk Museum Alkmaar de ideale bestemming zag voor dit pronkstuk. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Piet Bruinooge en cultuurwethouder Anjo van de Ven.

Pierre Gole (ca. 1620 – 1684) werd geboren in Bergen als Pieter Goolen, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Parijs. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en schopte het tot ‘meestermeubelmaker van de Koning’.

Gole leverde honderden tafels en kabinetten voor Versailles en andere koninklijke paleizen. Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit)houtsoorten, tin en messing. Het museum is zeer trots op en dankbaar voor deze mooie aanwinst. Een schenking van deze kwaliteit is zeldzaam.

Stedelijk Museum Almaar is gevestigd op het Canadaplein 1 in Alkmaar. Meer informatie: www.stedelijkmuseumalkmaar.nl of bel 072 54 89 789.