Gratis vuurwerkbril voor basisschoolleerlingen in Castricum

CASTRICUM – Afgelopen jaarwisseling zijn door vuurwerk uiteindelijk 20 mensen blind geworden aan één oog. In totaal liepen 237 mensen aan één of twee ogen letsel op. Daarvan was 30% blijvend letsel en 50% van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger.

Uit deze cijfers blijkt dat het van groot belang is om je ogen goed te beschermen tijdens de periode dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Om hier een bijdrage aan te leveren, geeft Pearle Opticiens Castricum, een gratis vuurwerkbril aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. In totaal worden in geheel Nederland 70.000 vuurwerkbrillen weggegeven.

Als aftrap van de actie werden bij basisschool De Keerkring in Woerden de eerste 350 vuurwerkbrillen weggegeven. Tijdens het uitdelen van de vuurwerkbrillen was ook de 17-jarige Joeri Pels aanwezig. Joeri heeft op 12-jarige leeftijd een babyvuurwerkpijl in zijn ogen gekregen. Inmiddels is hij vier keer geopereerd en 165 keer in Het Oogziekenhuis Rotterdam geweest. Op dit moment heeft hij 50 tot 70% zicht.

Oogarts Tjeerd de Faber ondersteunt de landelijke actie van harte. “Teveel kinderen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel”, aldus De Faber.

De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens. Meer informatie: www.pearle.nl