NCP recept van 1 december 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

GEROOSTERD IBERICO RIBSTUK MET SPAANSE HUTSPOT

Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg. varkensribstuk met bot, 4 dl. kalfsjus, 8 kleine witte uien, 4 tenen knoflook, een paar takjes rozemarijn, 700 gr. pastinaken, 2 winterwortels, 200 gr. chorizo in plakjes, 1 Spaanse peper, peper en zout, een blaadje laurier, een scheutje olijfolie

Benodigdheden:

Een koekenpan, kookpan en ovenschaal. Voorverwarmde oven van 160 graden. Snijplank, dunschiller, groentenmes  en trancheermes.

Koop bij de slager een ribstuk, dit zijn karbonades die nog aan een stuk zitten, het is handig om de slager te vragen het vlees vast van het bot te snijden. Het vlees moet wel aan een stuk blijven en vraag of de botten er los bij kunnen want die hebben we nodig.

Werkwijze:

Snijd de helft van de knoflook en de uien in grove stukken, leg ze in een ovenschaal samen met de botten. Wrijf het vlees in met zout en peper. Laat de pan goed heet worden voordat het vlees in de pan gaat en braad het mooi goudbruin, blus af met rode wijn. Leg het vlees nu op de botten in de ovenschaal, bestrooi met wat takjes rozemarijn en schenk de kalfsjus en de wijn over het vlees. Plaats in de oven op 160 graden en rooster gedurende een uur of twee, schep af en toe wat jus over het vlees en draai het af en toe om hierdoor wordt het vlees botermals met een krokant geroosterd buitenlaagje.

Maak ondertussen de Spaanse hutspot. Schil de wortel en pastinaak, snijd in gelijke stukken en kook ze met wat zout en een blaadje laurier beetgaar.Snijd de andere helft van de uien in ringen en bak ze met wat gehakte knoflook en een fijn gesneden Spaans pepertje zachtjes aan in de olijfolie. Voeg de chorizo toe en de afgegoten wortel en pastinaak. Stamp door elkaar. Gebruik eventueel wat groentennat of olijfolie om de stamppot smeuig te maken. Snijd nu het vlees in mooie plakken en zeef de jus.

Eet smakelijk!

Wijntip:

Excellence Rouge (Frankrijk) St.George d’Ibry

Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Deze fluwelen donkerrode wijn is rijk van smaak en heeft een stevige neus van rijpe paarse vruchten. Subtiele tonen van vanille, koffie en eucalyptus

Temperatuur: Bij voorkeur drinken rond de achtien graden celsius.