Emoties in de Gouden Eeuw, in de bibliotheek

CASTRICUM – De bibliotheek en Welzijn Castricum organiseren op 4 december een presentatie in Bibliotheek Castricum over de met emoties omgeven schilderkunst in de Gouden Eeuw. De presentatie wordt gegeven in de reeks ‘De Ochtenden’.

Martijn Pieters verzorgt de presentatie en is als geen ander thuis in dit onderwerp. Hij verhaalt over grote lijnen én over bijzondere details in de schilderkunst in de Gouden Eeuw. Niets was in deze eeuw belangrijker dan het overtuigend in beeld brengen van menselijke emoties. Angst, verdriet, verbazing, woede, lust en liefde: volgens kenners was de schoonheid van een schilderij niet half zo belangrijk als de hartstochten die erin te zien waren. Voor schilders was dit geen eenvoudige opgave. En de inzichten veranderden over hoe het schilderen van emoties het best kon worden gedaan. Zo stond Rembrandt erom bekend naar zijn eigen spiegelbeeld te werken. Hij raadde het ook zijn leerlingen aan: om als een soort acteur de emoties uit te beelden die ze wilden schilderen. Anderen hielden zich strikter aan voorbeelden.

De entreekosten voor de presentatie bedragen € 2,50. De presentatie is op donderdag 4 december, van 10:00 uur tot 12:00 uur in de bibliotheek. Voor meer informatie en aanmelden kan men contact opnemen met Bibliotheek Castricum, Geesterduinweg 1, telefoon 0251 65 56 78. Aanmelden per mail is eveneens mogelijk:castricum@bknw.nl.

Op de foto: De Rederijkers van Jan Steen