NCP recept van 17 november 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

GEVULD SPECULAAS

Ingrediënten voor 4 personen

140 gr.bruine basterdsuiker, 170 gr.roomboter (op kamertemperatuur), 300 gr.zelfrijzend bakmeel,      2 eetleples speculaaskruiden, een scheutje water, een snuf zout, 150 gr. amandelspijs, 2 eidooiers, 1 ei, 50 gr. amandelschaafsel

Benodigdheden:

Beslagkom, kitchenaid of handmixer, deegroller, bakplaat/blik, bakpapier, kwastje, een voorverwarmde oven van 180°C

Mix de suiker met de boter tot het een beetje zalvig ziet maar pas op dat het niet luchtig wordt. Voeg nu zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden en zout toe. Kneed het deeg tot een bal en laat een uurtje rusten in de koelkast. Verdeel dan het deeg in twee stukken en rol beide delen uit. Om vastplakken te voorkomen kun je het deeg met een klein beetje bloem bestrooien tijdens het uitrollen. Bedek het bakblik of de bakplaat met bakpapier en bekleed met een plak deeg inclusief de randen. Doe nu de spijs in een beslagkom en kneed er de eidooiers door en gebruik eventueel een klein beetje water om het wat soepeler te krijgen. Bedek het deeg er mee en leg het andere deel deeg er bovenop. Bak de speculaas nu gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de speculaas uit de oven en keer hem om. Bijvoorbeeld door er een andere plaat boven op te leggen en hem zo om te draaien, zorg wel dat er bakpapier onder zit. Laat even afkoelen, bestrijk deze kant vervolgens met ei en bestrooi met amandelschaafsel. Plaats de speculaas terug in de oven en bak hem gaar in ongeveer 10 á 15 minuten.