Noord-Hollandgroep verkoopt IJsland-vorderingen

NOORD-HOLLAND – De provincie Noord-Holland heeft haar resterende IJslandvorderingen (Landsbanki) verkocht. Het betreft een bedrag van (omgerekend) 81,63 miljoen euro, bestaande uit de hoofdsom en de toegekende rente. De transactie is inmiddels formeel afgerond.

De provincie maakt onderdeel uit van de zogenaamde Noord-Hollandgroep, waarin een aantal decentrale overheden, die ook een vordering hadden op Landsbanki, zijn vertegenwoordigd.

De provincie Noord-Holland heeft de Deutsche Bank opdracht gegeven de vordering op de IJslandse bank Landsbanki te verkopen aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders.

De Nederlandse decentrale overheden hadden een totale vordering van ongeveer 187 miljoen euro. De verkoop, in combinatie met de reeds ontvangen uitkeringen, leidt ertoe dat alle decentrale overheden het volledige bedrag terugkrijgen dat ze in IJsland hadden uitgezet, vermeerderd met toegekende rente.

Met de opbrengst van de verkoop kan de boekwaarde van de vordering van 81,63 miljoen euro op de balans, volledig worden afgeboekt en zonder verlies worden gesloten.