NCP recept van 13 oktober 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

IN NOTENKORST GEBAKKEN GEITENKAAS MET VIJGENCOMPOTE

Voorgerecht/Lunchgerecht

Ingrediënten(voor vier personen)

geitenkaas voor vier personen, 150 gr. geroosterde en gehakte hazelnoten, een klontje room- of bakboter, 300 gr. verse vijgen, 50 gr. suiker, 1 vanillepeul, 2 losgeklopte eiwitten, wat paneermeel en bloem, een scheutje oliijfolie en oude balsamico, 1 bosje rucola, peper en zout.

Zoek een zachte niet al te oude geitenkaas uit bij de kaasboer, deze zijn nog lekker romig en fris. Bijvoorbeeld een chèvre Saint Maurre of een crottin de chèvre lenen zich hier goed voor.

Begin met de vijgencompote, snijd de vijgen in vieren (je hoeft ze niet te schillen) en doe ze in een steelpan. Voeg een klein scheutje water toe om aanbranden te voorkomen. Snijd de vanillepeul in de lengte door en schraap het merg eruit zodat de smaak het beste tot z’n recht komt en voeg samen met de suiker aan de vijgen toe. Laat nu zachtjes onder een deksel zo’n twintig minuten zachtjes gaar pruttelen tot een mooie compote onstaat en laat afkoelen.

Verdeel de geitenkaas in mooie gelijke stukken en bestuif lichtjes met bloem. Haal ze door het losgeklopte eiwit en rol ze door de paneermeel. Haal nogmaals door het eiwit en rol ze door de gehakte hazelnoten. Bak ze nu om en om goudbruin in wat boter in de koekenpan. Laat de kaasjes nog even goed doorwarmen op een laag vuur maar pas op dat ze niet aanbranden!

Maak de rucola aan met wat balsamico, olijfolie, peper en zout naar smaak en serveer samen met de compote bij de warme gebakken geitenkaas.

Wijntip:

Excellence blanc (Frankrijk) St. George d’ibry

Een levendige, elegante witte wijn van Chardonnay, Sauvignon, Muscat èn Viognier. Een bijzondere en harmonieuze symfonie

Temperatuur: Bij voorkeur drinken tussen de tien en twaalf graden celsius.