De Slag Herdacht: delen staat centraal

CASTRICUM – Op 6 oktober is het 215 jaar geleden dat de Slag bij Castricum werd uitgevochten, tussen de Russen, Britten en Fransen. In het weekend voorafgaand aan 6 oktober wordt de slag herdacht.

Nadat vorig jaar de film Slag bij Castricum, soldaat onder het zand in première ging, werd besloten om van de slag bij Castricum een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat is dit jaar gelukt, met een vol programma in het weekend van 4 en 5 oktober.

Op zowel zaterdag als zondag is er in het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat een tentoonstelling te zien over het leven van vluchtelingen. Verhalen van vluchtelingen worden vaak getekend door oorlog, op deze manier worden de vaak schrijnende verhalen gekoppeld aan de Slag bij Castricum in 1799. Aandacht voor de situatie waarin vluchtelingen verkeren is er opnieuw op zondagmiddag, om 12:00 uur begint er in de Pancratiuskerk een bijeenkomst waarin vluchtelingen hun verhaal doen. Voorafgaand aan de bijeenkomst in de kerk, is er een estafetteloop die begint bij het terrein van de atletiekvereniging aan de Zeeweg.

Na de bijeenkomst, is er een picknick op het plein voor het gemeentehuis. Iedereen neemt wat te eten mee, en deelt dat met de andere bezoekers. Op het plein zijn daarnaast verschillende activiteiten, zo wordt ook het kanon van vorig jaar opnieuw afgeschoten. Tegelijk met de picknick is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan een fietstocht langs plekken met een bijzonder verhaal uit de tijd van de Slag bij Castricum, maar ook uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Routes zijn verkrijgbaar bij diverse verkooppunten. Aan het einde van de dag, krijgt iedereen de behoefte om de film van vorig jaar nog eens te bekijken in de Corso Bioscoop.

Kijk voor een uitgebreider overzicht met alle activiteiten op de Facebookpagina van De Slag Herdacht: www.facebook.com/DeSlagHerdacht.

Op de foto: kanon bij de première van de film Soldaat Onder Het Zand vorig jaar