NCP recept van 15 september 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

ZACHTGEGAARDE MAKREEL MET RILETTE EN RELISH VAN GRANNY SMITH APPEL EN KOMKOMMER

Voorgerecht

Ingrediënten (voor vier personen)

2 verse makrelen, 1 komkommer, 1 granny smith appel, een scheut olijfolie, 1 eetlepel mayonaise, 1 potje piccalilly, 1 bosje waterkers, 1 gesnipperde sjalot, 1 citroen, peper en zout

Fileer als eerste de vis, snijd de filet van de kop langs de graat naar de staart. Trek het vel er voorzichtig af of verwijder met een mes. Je kunt uiteraard ook de visboer vragen dit voor je te doen.

Snijd de filet over de lengte door en bewaar het blauwgekleurde rugstuk om te marineren, bewaar het zilverkleurige buikstuk voor de rillette. Verwarm nu de olijfolie tot ongeveer 80 graden en voeg er de sjalot en de schil en het sap van de citroen aan toe, laat even 10 minuten trekken.

Plaats nu de rugstukken in een schaal en giet er de warme olie over. De makreel zal nu licht garen. Laat wat olie in het pannetje achter en gaar hierin de buikstukken op een zacht vuur, wanneer de vis uit elkaar valt is hij gaar. Laat iets afkoelen en roer er de mayonaise doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Schil voor de relish de appel en komkommer en snijd in fijne blokjes, roer wat piccalilly door een zeef en gebruik de gladde saus om de groente lekker smeuig mee aan te maken. Laat de makreel uitlekken en dep droog met keukenpapier, schik de filets op de borden en schep er de rillette en relish bij. Garneer met wat waterkers.

 Eet smakelijk!

Wijntip:

Welschriesling (Oostenrijk)Christoph bauer

Een frisse aromatische witte wijn met verkwikkende fruitzuren zoals groene appels en citrusfruit.