Slag bij Castricum op herhaling

CASTRICUM – Na het succes van vorig jaar, komen er ook dit jaar activiteiten rondom de slag bij Castricum.

Die activiteiten zullen worden gehouden op 4 en 5 oktober. Na de première van de film over de veldslag in de duinen bij Castricum, vorig jaar op 6 oktober, was het plan al om de slag een jaarlijks terugkerend festijn te laten zijn. De organisatie van dit jaar is in handen van Pauline van Vliet, Clemy de Rooij, Marie Kiebert en Marinta Rutten. Het wordt een heel groot en divers spektakel waarin het elkaar ontmoeten centraal staat.

Zo is er een fototentoonstelling op 4 en 5 oktober in hotel Het Oude Raadhuis, over een vluchteling die de hele asielprocedure wordt gevolgd. Er is een fietstocht van 15 kilometer, die langs plekken voert waarover iets te vertellen valt.

Op zondag 5 oktober vinden de meeste activiteiten plaats. Er is dan een sponsorloop van AV Castricum op de Zeeweg naar de Pancratiuskerk. In de Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat begint om 12:00 uur een oecumenische dienst waarin verhalen worden verteld. 

Daarna gaan de festiviteiten door op het plein voor het gemeentehuis, waar ook een monument staat ter nagedachtenis aan de slag. Dat begint om 13:00 uur, met het afschieten van het beroemde kanon. Daarna wordt er gepicknickt, met als doel elkaar beter te leren kennen. Men neemt eten voor zichzelf mee, maar deelt ook met anderen. De picknick gaat altijd door, want bij regen wordt er in het gemeentehuis gegeten. Aan het einde van de dag wordt nogmaals de film van filmmaakster Pauline van Vliet vertoond over de Slag bij Castricum uit 1799.