PvdA over Landal: ‘er is wel iets veranderd met het nieuwe college’

CASTRICUM – De PvdA-fractie in de gemeenteraad stemt in met het haalbaarheidsonderzoek naar het Landalpark, omdat er met het nieuwe collegeakkoord wel degelijk iets is veranderd.

Dat laat de partij, de kleinste in de coalitie, weten na vragen van Omroep Castricum. Oud-fractievoorzitter John Hommes van de PvdA noemde het instemmen met een haalbaarheidsonderzoek ‘het verkwanselen van principes’. Hij schreef dat ‘de voormalige PvdA-fractie tegen Landal blijft’.

Woordvoerdster op het dossier Ada van der Veen-Greuter erkent dat de partij in de verkiezingscampagne gezegd heeft tegen een haalbaarheidsonderzoek te zijn, maar zegt ook dat er wel iets is veranderd met het aantreden van het nieuwe college.

De partij vindt het nu wel aanvaardbaar om in te stemmen met het haalbaarheidsonderzoek, omdat nu alle voor- en nadelen worden onderzocht. Voorafgaande daaraan zal er door de raad eerst een onderzoekskader worden vastgesteld. Wethouder Leo van Schoonhoven (CKenG) zegde in de vergadering van donderdag ook toe dat het onderzoek volkomen objectief en onafhankelijk zal zijn. Voor de PvdA is het ook belangrijk dat de gemeente de regie houdt.

Ruim gedeeld

Mocht uit het haalbaarheidsonderzoek blijken dat het plan financieel en maatschappelijk haalbaar is, dan vindt de PvdA dat de uitkomst door een ruime meerderheid gedeeld moet worden, dus meer dan de helft. Er is voorts gekozen voor ‘overheidsparticipatie’, dat wil zeggen dat er nadrukkelijk geluisterd en gebruik wordt gemaakt van de kennis van bewoners en maatschappelijke organisaties.

Pas na het haalbaarheidsonderzoek is de vraag aan de orde of het plan er echt gaat komen. Voorlopig ligt die vraag nog niet op tafel.