All Blacks aangekomen in Castricum

CASTRICUM – Het Nieuw-Zeelandse sevensrugbyteam, de All Blacks, zijn aangekomen in Castricum. Woensdagochtend werden ze onder grote publieke belangstelling, en door een officiële delegatie ontvangen.

De All Blacks werden ontvangen door (v.l.n.r.) de Nieuw-Zeelandse ambassadeur George Troup, door staatssecretaris én oud-rugbyer Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en door loco-burgemeester Hilbrand Klijnstra.

De All Blacks werden ontvangen door (v.l.n.r.) de Nieuw-Zeelandse ambassadeur George Troup, door staatssecretaris én oud-rugbyer Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en door loco-burgemeester Hilbrand Klijnstra.

Die delegatie bestond uit staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD), zelf rugbyer, de Nieuw-Zeelandse ambassadeur George Troup en loco-burgemeester Hilbrand Klijnstra (D66). Ambassadeur Troup bedankte CasRC ‘voor het bijeen brengen van ons allen’, hij zei verder uit te kijken naar de Gemenebestspelen. De Gemenbestspelen zijn de reden dat de ploeg Castricum aandoet, ze trainen in Castricum ter voorbereiding op die Gemenebestspelen eind juli in Schotland. Teeven zei ‘dat hij blij was dat hij hiervoor gebeld werd’.

CasRC-voorzitter Graham Shepley zei tegen Omroep Castricum dat de Gemenebestspelen dit jaar extra belangrijk zijn, omdat het gezien wordt als een testcase voor de Olympische Spelen in 2016, in Rio de Janeiro. In dat jaar wordt rugby een olympische sport.

De welkomstceremonie werd omgeven door traditionele Nieuw-Zeelandse gebruiken, zo voerden de jeugdleden van de club de traditionele haka-dans uit. De delegatie schudde niet de handen van het team, maar begroette de aanvoerder met de ‘neuskus’, waarbij de neuzen tegen elkaar werden gedrukt.

De ploeg blijft tot en met zondag in Castricum. Op verschillende dagen wordt er in het openbaar getraind, op zondag zal het team van CasRC een wedstrijd spelen tegen Nieuw-Zeeland. Kijk voor het volledige programma op www.allblacksincastricum.nl.

Foto’s: Nico Klinkenberg/Omroep Castricum.