Landarbeiderswoning

AKERSLOOT – Omstreeks 1850 is in lokale bouwstijl , op de hoger gelegen strandwal (Westerweg) van Akersloot, een landarbeiderswoning gebouwd. Deze strandwallen waren geschikt voor de bollenteelt. In de lager gelegen gebieden rondom de strandwal werd vooral vee gehouden.

Later, omstreeks 1920, is een aangekapt gedeelte gebouwd, dat gebruikt is als garen- en klossenwinkeltje. Daarna werd het een kruidenierswinkeltje. Na een grondige, historisch verantwoorde restauratie, heeft het nu een woonbestemming annex atelierfunctie.

Het oorspronkelijke huisje is steeds veranderd en uitgebreid, afhankelijk van de functie. De kapconstructie is deels opgebouwd uit halfronde sparren met ertussen riet als isolatie. In de omgeving zijn niet veel landarbeidershuisjes bewaard gebleven.

(Foto: Han de Swart)