Duinbrand snel onder controle, protocol werkt

CASTRICUM – Bij een brand in de duinen van Castricum is woensdagmiddag 200 vierkante meter natuur verloren gegaan bij een natuurbrand.

De brand brak uit in een gebied niet ver achter de strandhuisjes en het parkeerterrein op het strand van Castricum. Alleen helmgras en duindoorns stonden in de brand. Omdat de grond vrij droog was en er een vrij krachtige wind stond, kon het vuur zich gemakkelijk verspreiden.

Brandweereenheden van Noord-Holland Noord en Kennemerland rukten met groot materiaal uit. Ze kregen hulp van de reddingsbrigade bij het vervoer van mensen en materieel over het strand. Ook strandpaviljoenhouders boden hulp met vervoer over het strand om snel bij de brandhaard te komen.

De jeep van Castricum met een aanhanger vol met vuurzwepen en scheppen bleek weer goed van pas te komen. Hierdoor en doordat er genoeg brandpersoneel was, was een snelle inzet haalbaar en kon erger worden voorkomen. Met vuurzwepen en scheppen doofde de brandweer het vuur. Binnen een halfuur had de brandweer de brand onder controle en niet veel later kon het sein brandmeester worden gegeven.

De politiehelikopter, die ook ter plaatse kwam, controleerde het gebied met warmtebeeldcamera of het goed uit was. En heeft de omgeving gecontroleerd op eventueel meer brandhaarden wat niet het geval was.

De oorzaak van de brand is niet bekend. De forensische opsporing dienst doet onderzoek naar de oorzaak, brandstichting word niet uitgesloten.

Volgens de brandweer heeft het protocol om natuurbranden snel en efficiënt te bestrijden goed gewerkt. Het protocol is opgesteld na de grote duinbranden in Schoorl en Bergen van een aantal jaren geleden. Bij die branden gingen honderden hectare natuurgebied verloren.

Foto: Ronald Sprenkeling